Sałatka z krewetkami, owocami cytrusowymi w sosie orzechowym

Sałatka z krewetkami, owocami cytrusowymi w sosie orzechowym

  • 00:25
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. mieszanki sałat 
    • 150 g gotowanych krewetek koktajlowych
    • 1 grejpfrut czerwony lub zielony
    • 1 pomarańcza
    • 1 czosnek
    • 1/2 limonki
    • 1/2 papryki ostrej
    • 1/2 pęczka koperku
    • 50 ml oleju słonecznikowego
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 50 g orzechów ziemnych prażonych i solonych
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Krewetki koktajlowe wstaw do miseczki z zimną wodą i odczekaj kilka minut aż się odmrożą. Możesz również wyjąć krewetki z zamrażarki dzień wcześniej i powoli odmrażać je w lodówce na sitku, aby woda mogła swobodnie ściekać.

Przygotowane krewetki odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do drugiej miseczki. Posiekaj czosnek, ostrą paprykę oraz koperek. Wymieszaj z krewetkami, dopraw sokiem z limonki, olejem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Aby złagodzić ostrość, dopraw krewetki szczyptą cukru. Zamarynowane krewetki odstaw do lodówki na czas przygotowywania sałatki.

Przygotuj sałatkę: pomarańczę i grejpfruta umyj pod wodą i sparz skórkę we wrzątku. Ostrym nożem kuchennym zetnij skórę wraz z białą osłonką do czystego miąższu. Wytnij nożem cały miąższ z pomiędzy błon. Odłóż filety owocowe, z dwóch wyciśnij sok i wymieszaj go z oliwą. Przypraw szczyptą cukru i soli.

Sałatkę Verde przełóż do miski i wymieszaj z sosem cytrusowym. Następnie ułóż na półmisku i dekoracyjnie obłóż filetami z pomarańczy i grejpfrutów. Krewetki wyjmij z lodówki i posyp sałatkę. Na koniec posiekaj prażone PORADA KONTEKSTOWA - PRAŻENIE orzechy i dekoracyjnie posyp nimi sałatkę.


Komentarze