Sałatka z kurczakiem, boczkiem i pieczarkami w sosie koktajlowym

Sałatka z kurczakiem, boczkiem i pieczarkami w sosie koktajlowym

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. mieszanki sałat Tesco Fresco
    • 1 filet z kurczaka
    • 3 plastry boczku
    • 1/2 cebula czerwona
    • 1 jajko
    • 100 g pieczarek
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 40 g marchewki
    • 9 pomidorków koktajlowych
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

    Sos:

    • 60 g majonezu
    • 30 g ketchupu
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 1/2 cytryny
    • 2-3 krople Tabasco
    • 1/2 ząbka czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj majonez z ketchupem. Przypraw sokiem z cytryny, solą, świeżo mielonym pieprzem oraz tabasco. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Dodaj do sosu. Na koniec dolej oliwę i całość dobrze wymieszaj, aby majonez połączył się z oliwą.

Filet z kurczaka pokrój na plastry i przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Pieczarki umyj i pokrój w ćwiartki. Plastry boczku pokrój w kawałki o szerokości 2 cm. Marchewkę i cebulę obierz i pokrój w piórka. Do dużej miski wysyp sałatę, dodaj marchew i cebulę oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Rozłóż sałaty na talerzu. Boczek podsmaż na patelni, aż do wytopienia się tłuszczu. Wyjmij boczek i podsmaż na tej samej patelni kurczaka. Mieszaj energicznie patelnią, aby kurczak podsmażył się z każdej strony. Jak tylko kawałki będą wypieczony w środku, wyjmij filety i wsyp pieczarki. Podsmaż dobrze, aby były rumianie. Pod koniec smażenia dodaj boczek i kurczaka i całość razem wymieszaj. Posiekaj drobno szczypiorek i dodaj do smażonego kurczaka. Sałaty na talerzu polej delikatnie sosem koktajlowym, a na wierzch dekoracyjnie ułóż smażone dodatki.


Komentarze