Sałatka z kurczakiem i pomarańczami

Sałatka z kurczakiem i pomarańczami

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 filet z kurczaka
    • 2 łyżki tartego parmezanu
    • 1/2 pomarańczy
    • 1/2 marchewki
    • garść mieszanki sałat: rukola, botwinka, szpinak
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • szczypta bazylii
    • przyprawy: sól, pieprz

    Dressing:

    • 6 listków mięty
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 3 łyżki octu jabłkowego
    • 5 łyżek soku z pomarańczy
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj dressing PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING: listki mięty umyj i osusz, a następnie porwij w palcach, dodaj oliwę i ocet. Pomarańczę sparz wrzątkiem i zetrzyj trochę skórki (ok. 1/2 łyżeczki). Dodaj ją do reszty składników, następnie dodaj sok z pomarańczy, starty ząbek czosnku i przyprawy. Całość zmiksuj lekko blenderem.

Filet z kurczaka umyj, poodcinaj chrząstki i pokrój filet w dużą kostkę. Rozgrzej oliwę, dodaj mięso, posyp bazylią, solą i pieprzem. Przesmaż kilka minut na złoty kolor. Pomarańcze obierz ze skórki, podziel na kawałki. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Sałaty dobrze umyj i wysusz. Następnie wymieszaj dokładnie z dressingiem. Na sałacie ułóż kawałki mięsa i marchewkę, posyp parmezanem.


Komentarze