Sałatka z kurczakiem, prażonymi orzechami i makaronem

Sałatka z kurczakiem, prażonymi orzechami i makaronem

  • 00:20
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. mieszanki sałat (ok. 200 g)
    • garść orzechów laskowych
    • 1/2 szkl. makaronu fussli (rurek)
    • 1 mała czerwona cebula
    • 1 łyżka posiekanej pietruszki
    • 1 duża pojedynczy filet z kurczaka
    • 1 łyżeczka masła

    Sos:

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka musztardy Dijon
    • 1,5 łyżki soku z limonki
    • przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos: oliwę, sok z limonki, musztardę, sól i pieprz wymieszaj dokładnie w miseczce.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE. Orzechy pokrój na połowy i podpraż lekko na rozpuszczonym maśle (ok. 2 min). Cebulę obierz i posiekaj w kostkę lub w piórka. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Fileta z kurczaka umyj, oczyść, skrop sokiem z limonki, posól, dopraw pieprzem i usmaż na patelni z obu stron na rumiano (ok. 10 min).

Sałatę wymieszaj z posiekaną cebulką i polej połową sosu. Na sałacie ułóż makaron, podsmażone i pokrojone na mniejsze plasterki mięso oraz orzechy laskowe. Całość posyp pietruszką i polej resztą sosu. Podawaj z grzankami.


Komentarze