Sałatka z kwiatem

Sałatka z kwiatem

  • 00:15
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 20 stokrotek (lub nasturcji)
    • 6 liści sałaty rzymskiej
    • 1 szkl. liści rukoli
    • 20 ml płynnego miodu
    • 20 ml soku z cytryny
    • 60 ml oliwy z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Liście sałaty rzymskiej i rukolę opłucz i porwij na mniejsze kawałki. Kwiatki delikatnie opłucz w miseczce z wodą (bieżąca woda może zniszczyć płatki). Odetnij łodyżki tuż przy nasadzie. Nałóż na talerze obydwa rodzaje sałat i posyp kwiatkami. 

Wymieszaj sok z cytryny z miodem. Następnie, cały czas mieszając, wlewaj powoli oliwę do sosu. Sos powinien mieć konsystencję delikatnej emulsji. Miodowym dressingiem PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING polej pachnącą kwiatami sałatę. 


Komentarze