Sałatka z łososiem i mango

Sałatka z łososiem i mango

  • 00:05
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 mango
    • 4 - 5 płatów łososia wędzonego
    • 1 mała sałata (dowolna)

    Sos winegret:

    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii
    • 1 łyżeczka drobno posiekanej rukoli
    • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku i pietruszki
    • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
    • szczypta rozmarynu
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos winegret łącząc ze sobą wszystkie składniki.

Mango obierz ze skórki. Pestka mango bardzo mocno trzyma się miąższu, więc ponacinaj owoc najpierw wzdłuż, na ćwiarteczki i podważ nożem przy zroście pestki z miąższem, po czym lekko oderwij kawałki owocu. Ćwiartki mango pokrój w cienkie paseczki, a następnie skrop je cytryną.

Sałatę umyj dokładnie w zimnej wodzie i pokrój w paski. Przełóż do miski i polej sosem winegret. Płaty łososia porwij na małe kawałki, poukładaj na wierzchu sałaty i ponownie lekko skrop cytryną. Dodaj paski mango i od razu podawaj z bagietką z masłem lub grzankami.


Komentarze