Sałatka z makaronem, kabanosem i oliwkami

Sałatka z makaronem, kabanosem i oliwkami

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kabanos
    • 200 g boczku wędzonego
    • 20 pomidorków koktajlowych
    • 15 czarnych oliwek
    • ½ główki sałaty lodowej
    • 4 żółtka jaj
    • 250 g makaronu
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 3 łyżki octu winnego
    • 1 łyżeczka ostrej musztardy
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ugotuj jajka na twardo. Makaron ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE według wskazówek na opakowaniu. Kabanosa pokrój w cienkie plasterki, a boczek w paseczki i podsmaż wszystko razem na silnym ogniu (ok. 5 min).
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet i musztardę, przypraw solą i pieprzem.

Liście sałaty lodowej porwij w palcach na mniejsze kawałki. Pomidorki i oliwki przekrój na pół. Sałatę wymieszaj makaronem i sosem. Z jaj wyjmij żółtko, pokrusz je i posyp nim sałatę. Dodaj pomidorki i oliwki, boczek oraz kabanosa. Podawaj natychmiast, aby boczek, kabanosy, makaron i żółtko były jeszcze ciepłe.


Komentarze