Sałatka z marchewki i mango przyprawiona dressingiem cytrusowym i prażonym kokosem

Sałatka z marchewki i mango przyprawiona dressingiem cytrusowym i prażonym kokosem

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 młode marchewki (ok. 120 g)
    • 1 czerwona cebula
    • 1 pomidor
    • 1 mango
    • 1 limonka lub cytryna
    • 60 ml oliwy
    • 1/2 szczypiorku
    • 4 gałązki kolendry
    • 2 gałązki świeżej melisy
    • 30 g wiórków kokosowych
    • 15 g cukru
    • 10 ml sosu sojowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mango powinno być dojrzałe. Dojrzały owoc poznasz po żółtopomarańczowych przebarwieniach na skórce. Powinien być tak miękki, aby pod lekkim naciskiem palca pozostawał ślad.

Mango umyj, wysusz i obierz ze skóry za pomocą nożyka kuchennego. Odkrój nożem pestkę, która zawsze jest w kształcie owocu, dlatego postaw mango ogonkiem do dołu i zetnij boki. Miąższ pokrój na plastry, a następnie na cienkie paski.

Marchewkę i cebulę umyj, obierz i pokrój w tak samo cienkie paski jak mango. Pomidora pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a następnie miąższ pokrój w paski.

Do miski wyciśnij sok z limonki lub cytryny. Mieszając, dolewaj powoli oliwę, wtedy masz gwarancję, że sos będzie aksamitny.

Wiórki kokosowe praż PORADA KONTEKSTOWA - PRAŻENIE na suchej patelni, aż się lekko zrumienią. Dzięki temu będą miały zdecydowany kokosowy smak.

Warzywa i mango wymieszaj w misce z przygotowanym sosem. Dopraw do smaku cukrem oraz sosem sojowym. Kolendrę i listki melisy poszarp palcami do sałatki. Na półmisku wyłóż sałatkę. Udekoruj całość szczypiorkiem, wiórkami kokosowymi, listkiem melisy i plasterkiem mango!


Komentarze