Sałatka z ośmiornic z koprem włoskim w sosie winnym

Sałatka z ośmiornic z koprem włoskim w sosie winnym

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 320 g ośmiorniczek baby
    • 1/2 główki sałaty lodowej
    • 1/2 kopru włoskiego (fenkuł)
    • 2 ogórki
    • garść świeżej kolendry
    • 1/2 szkl. oleju do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos:

    • 3 łyżki soku z limonki
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 cebuli
    • przyprawy: sól, oregano, cukier (szczypta) i pieprz

    Marynata:

    • 1 szklana oliwy z oliwek
    • sok z 1 cytryny
    • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • 8 posiekanych ząbków czosnku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ośmiorniczki. Wszystkie składniki marynaty dobrze ze sobą wymieszaj. Ośmiorniczki zalej marynatą, przykryj i schowaj do lodówki na ok. 12 godz. Następnie pokrój ośmiornice na mniejsze kawałki, możesz ją także pokroić w cienkie plasterki. 

Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z sokiem z limonki. Cebulę wypłucz w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki, i odciśnij ją przez gazę. Czosnek drobno posiekaj. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą, dodaj przyprawy.

Ogórki umyj, obierz ze skóry i przetnij wzdłuż na ćwiartki. Następnie wytnij miąższ z pestkami, a ćwiartki pokrój w cieńsze paski. Fenkuł umyj i także pokrój w cienkie, równe paski. 

Ośmiornice smaż na głębokim oleju przez ok. 3 min. Jeśli smażysz większe kawałki, możesz wydłużyć czas do 5 min. Uważaj jednak, żeby nie smażyć zbyt długo, ponieważ wówczas ośmiorniczki mogą stać się "gumowe". Najlepiej sprawdzaj miękkość podczas smażenia. Możesz też nakłuć najgrubsze miejsca ośmiorniczek widelcem (uważaj na olej, który może pryskać, kiedy ośmiorniczki zaczną puszczać soki) i przykryć patelnię pokrywką. 

Miękkie ośmiorniczki zdejmij z patelni na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie posól i popierz do smaku. Sałatę umyj, porwij w palcach na mniejsze kawałki i ułóż na talerzach. Dodaj gorące ośmiorniczki oraz paski ogórka i kopru włoskiego. Na koniec polej sałatkę przygotowanym wcześniej sosem, posyp kolendrą i od razu podawaj.


Komentarze