Sałatka z ośmiorniczkami

Sałatka z ośmiorniczkami

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g ośmiorniczek baby
    • 1/3 szklanki oliwy do smażenia
    • 2 garście rukoli
    • 6 listków sałaty lodowej
    • 10 oliwek
    • 1 czerwona papryczka chilli
    • 1 zielona papryczka chilli
    • 1 czerwona cebula
    • przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól

    Sos:

    • 1/2 czerwonej cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 3 łyżki octu winnego (jabłkowego)
    • szczypta cukru brązowego
    • 2 łyżki posiekanej pietruszki
    • przyprawy: oregano, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: Cebulę posiekaj i obsyp łyżeczką cukru, pozostaw na ok. 10 min. Następnie wyciśnij cebulę przez wyciskarkę do czosnku. Do soku z cebuli (resztę cebuli możesz wyrzucić) wyciśnij 1 ząbek czosnku, dodaj oliwę, ocet, pieprz, pietruszkę oraz oregano, wymieszaj lub wszystko zmiksuj przez kilka sekund. Pozostaw pod przykryciem na ok. 10 min. 

Przygotuj ośmiorniczki, a następnie obsyp je świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej ośmiorniczki ok. 3 min, często je obracając. W trakcie smażenia nakłuwaj widelcem jej najgrubsze partie (uważaj na tłuszcz, który może pryskać). Gorące ośmiornice wyłóż na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu, a następnie dopraw solą. Rukolę umyj, sałatę lodową umyj i porwij w palcach, oliwki przekrój na pół. Chilli posiekaj w plasterki, wyjmij pestki, czerwoną cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Wszystkie warzywa wymieszaj ze sobą i zalej sosem. Na tak przygotowanej sałacie z warzywami ułóż ośmiornice. Podawaj z bagietką lub grzankami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze