Sałatka z owoców tropikalnych z sosem miodowym

Sałatka z owoców tropikalnych z sosem miodowym

  • 00:20
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 ananas
    • 1 dojrzałe mango
    • 1/2 melona
    • 1 pitaja (smoczy owoc)
    • 1/2 cytryny
    • 1 łyżka miodu
    • garść świeżej mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Sałatki owocowe to jeden z najlepszych deserów na upały i… gdy nam upałów brakuje! Szczególnie te przygotowane z owoców tropikalnych, mających w sobie mnóstwo smaku, zapachu i słońca! Wariacji na ich temat jest mnóstwo, a to jedna z nich – warto wypróbować!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ananasa przekrawamy wzdłuż na pół. Z obu połówek wydrążamy miąższ. Z miąższu wycinamy twardą część (tzw. drewno), a resztę kroimy w kostkę. Sok, który wycieknie przy wydrążaniu i krojeniu przelewamy do rondelka.

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Sok pozostały po krojeniu ponownie zlewamy do rondelka.

Z melona przy pomocy specjalnej łyżki wycinamy kulki (jeśli nie posiadamy łyżki, kroimy go w kostkę). Smoczy owoc również obieramy i kroimy w kostkę. Sok pozostały na desce dodajemy także do rondelka.

Wszystkie owoce mieszamy razem w misce.

Do soków w rondelku dodajemy łyżkę miodu i sok z cytryny. Wrzucamy miętę i przy pomocy tłuczka barmańskiego lekko ją rozgniatamy. Całość mieszamy i podgrzewamy, aż miód połączy się z resztą składników. Sos przelewamy przez sito, a następnie polewamy nim owoce w misce. Całość ponownie mieszamy, a następnie nakładamy do wydrążonych połówek ananasa.

Dekorujemy listkami mięty.


Komentarze