Sałatka z pieczoną papryką i ośmiorniczkami

Sałatka z pieczoną papryką i ośmiorniczkami

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​400 g ośmiorniczek baby
    • 1 główka sałaty karbowanej
    • 1 biała cebula
    • 3 łyżki kaparów
    • 1/2 szkl. białej fasoli
    • 2 papryki zielone
    • 2 łyżki pietruszki posiekanej
    • 1/2 szkl. oleju do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos:

    • 3 łyżki soku z limonki
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz

    Marynata:

    • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
    • sok z 1 cytryny
    • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • 6 ząbków czosnku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Fasolę zalej zimną wodą i pozostaw na noc. Przygotuj ośmiorniczki.

Przygotuj marynatę: oliwę, sok i skórkę z cytryny oraz czosnek dobrze ze sobą wymieszaj. Następnie zalej nią ośmiornice i pod przykryciem schowaj do lodówki na noc (na ok. 12 godz.). 

Ośmiornice smaż na mocno rozgrzanym oleju, aż będą miękkie (przez ok. 3 min), co jakiś czas je przewracając. Jeśli olej będzie pryskał, możesz przykryć patelnię pokrywką. Większe ośmiorniczki możesz smażyć trochę dłużej, nakłuwając je widelcem w kilku miejscach (do 5 min). Następnie wyjmij ośmiorniczki na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru oleju. Posól je i popieprz do smaku.

Fasolę ugotuj w wodzie bez soli do miękkości i odcedź. Z papryki wytnij gniazda nasienne, a następnie piecz je w piekarniku w temp. 220° przez ok. 15 min. Przestudź i zdejmij skórkę. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Sałatę dobrze umyj, przesusz ręcznikiem papierowym i porwij na kawałki. Na talerzach ułóż sałatę, dodaj ośmiorniczki, fasolę, pokrojoną w paski paprykę, kapary. Całość posyp pietruszką, dopraw solą i pieprzem. Na końcu skrop oliwą wymieszaną z sokiem z limonki.


Komentarze