Sałatka z pieczoną wieprzowiną i orzechami arachidowymi

Sałatka z pieczoną wieprzowiną i orzechami arachidowymi

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​200 g polędwiczki wieprzowej
    • 2 gałązki selera naciowego
    • 1 czerwona cebula
    • 1 zielony ogórek
    • 1 pomidor
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cytryna
    • 30 ml oleju arachidowego lub sezamowego
    • 50 ml oleju do smażenia
    • 30 g orzechów arachidowych
    • 2-3 gałązki mięty
    • liście sałaty do dekoracji np. mini sałata rzymska
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 5 g imbiru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Warzywa umyj i wysusz. Polędwiczkę wieprzową umyj i przełóż do miski. Przypraw sosem sojowym, sokiem z cytryny, cukrem, świeżo tartym imbirem, poszarpanymi liśćmi mięty i olejem.

Przyprawioną polędwiczkę wstaw do nagrzanego do temperatury 170° piekarnika na ok. 20 min. Mięso powinno być dobrze wypieczone. Polędwiczkę ostudź i zimną pokrój w cienkie plasterki.

Seler naciowy obierz z łykowatych nitek. Cebulę obierz i pokrój w paski. Pomidora przekrój na ćwiartki, a następnie pokrój w paski. Ogórek przekrój na pół i za pomocą łyżeczki wydrąż nasiona. Następnie pokrój w półplasterki pod kątem, aby uzyskać plasterki. Seler naciowy pokrój w podobnie cienkie plasterki. Przełóż wszystkie warzywa do miski. Przypraw sosem sojowym i poszarp liście mięty. Wymieszaj sałatkę z plasterkami polędwiczki wieprzowej.

Na patelni rozgrzej olej do smażenia i zrumień plasterki czosnku. Wyłóż je na papier kuchenny, aby przestygły i stały się chrupiące. Na półmisku rozłóż liście sałaty rzymskiej, a na nich sałatkę. Posyp orzechami arachidowymi i prażonym PORADA KONTEKSTOWA - PRAŻENIE czosnkiem.


Komentarze