Sałatka z pieczoną wieprzowiną i truskawkami

Sałatka z pieczoną wieprzowiną i truskawkami

  • 00:45
  • 6 porcji
  • 183 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 12 truskawek
    • 1 główka radicchio
    • 100 g rukwi (rukoli)
    • 1 polędwiczka wieprzowa
    • 1 łyżka oleju
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 3 łyżki słodkiego wina sherry
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • sól świeżo
    • mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Polędwiczkę obieramy z błon, przekrawamy wzdłuż na pół, nacieramy olejem, obkładamy listkami rozmarynu, odkładamy na godzinę do lodówki.

2

Mięso solimy i pieprzymy, pieczemy na ruszcie z obu stron do zrumienienia, odstawiamy na deskę.

3

Radicchio kroimy na kawałki, wkładamy do dużej miski razem z rukolą.

 

4

Do miseczki wlewamy sherry i ocet winny, solimy i mieszamy, by sól się rozpuściła, stopniowo wlewamy oliwę, cały czas mieszając, by powstał jednorodny sos.

5

Do miski dokładamy opłukane, pozbawione szypułek i pokrojone w ćwiartki truskawki, pokrojoną w plasterki polędwiczkę, pieprzymy do smaku, wlewamy sos, mieszamy, podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze