Sałatka z pieczonym burakiem i twarożkiem

Sałatka z pieczonym burakiem i twarożkiem

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 140 g twarożku śmietankowego
    • 250 g buraków
    • 240 g selera
    • 240 g jabłek
    • 40 g orzechów włoskich łuskanych
    • 2 ząbki czosnku
    • 80 g pieczywa
    • 40 g musztardy
    • 60 ml oliwy z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Umyte buraki zawiń w folię do pieczenia i włóż do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180°. Piecz przez 40 minut, następnie wystudź, obierz ze skóry i pokrój na kawałki. Obierz selera, pokrój w słupki i wrzuć na 5 minut do gotującej się wody. Następnie odcedź słupki selera i zahartuj zimną wodą. Jabłko pokrój na kawałki, a orzechy posiekaj. Twarożek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Z przygotowanych składników ułóż porcje sałatki lub nałóż je do salaterki. Razem z sałatką podaj w osobnym naczyniu dressing PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING przygotowany z oliwy zmieszanej z musztardą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Sałatkę zaserwuj z pieczywem.


Komentarze