Sałatka z pieczonymi burakami

Sałatka z pieczonymi burakami

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 burak czerwony
    • 5 grzybów suszonych w całości
    • kilka liści sałaty masłowej
    • kilka liści sałaty lodowej
    • 1 czerwona cebula lub ewentualnie biała cebula
    • 4 łyżki oliwy
    • 2 łyżeczki soku z cytryny

    Sos:

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
    • szczypta oregano
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Buraka obierz, umyj i pokrój w dość cienkie plasterki. Do miseczki wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cytrynę, sól oraz pieprz. Następnie dodaj pokrojone buraki i wymieszaj tak, aby oliwa pokryła plastry. Grzyby namocz w ciepłej wodzie na około 1 godzinę. Gdy grzyby już się namoczą, umyj je dokładnie i podgotuj 10 min. Następnie odcedź i włóż do miseczki z 2 łyżkami oliwy, 1 łyżeczką soku z cytryny i solą. Grzyby dokładnie wymieszaj ze składnikami.

Piekarnik rozgrzej do 180° i na blasze wyłożonej pergaminem poukładaj buraczki oraz grzyby. Piecz aż staną się miękkie i lekko się podpieką (ok. 15 min).

Sałaty umyj i porwij w dłoniach na mniejsze kawałki. Cebulkę obierz, umyj i drobno posiekaj, sałatę wymieszaj z cebulką. Ocet balsamiczny wymieszaj z solą, pieprzem, oregano, następnie powoli dodawaj oliwę z oliwek stale mieszając, aż do uzyskania konsystencji emulsji. Sałatę wymieszaj z sosem winegret, a następnie ułóż na talerzu, dodaj pokrojone w paseczki buraczki i grzybki w całości. Podawaj od razu.


Komentarze