Sałatka z pieczonymi ziemniaczkami

Sałatka z pieczonymi ziemniaczkami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 5-6 dużych ziemniaków
    • 2-3 filetów z piersi kurczaka
    • puszka kukurydzy
    • 2-3 duże cebule
    • 300 ml majonezu
    • olej
    • przyprawa do mięsa
    • pieprz
    • łyżka sosu sojowego
    • 2-3 ząbki czosnku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki umyć, obrać i potrzeć na tarce na dużych oczkach. Odsączyć z soku. Następnie na patelni rozgrzać olej i nakładać małymi porcjami surowe starte ziemniaki. Podczas pieczenia należy ziemniaki obracać i starać się, aby się nie posklejały.

Upieczone na złoty kolor ziemniaczki najlepiej wykładać na wyłożony ręcznikiem papierowym duży talerz. Kiedy ziemniaki wystygną, należy je rozkruszyć rękami.

Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałeczki. Następnie oprószyć przyprawą do mięsa, pieprzem, sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przyprawione filety smażyć na oleju aż do momentu zarumienienia.

W tym czasie obrać i pokroić na drobną kosteczkę cebulę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W naczyniu ułożyć najpierw wystudzone ziemniaczki, potem filet z kurczaka, odsączoną kukurydzę, a na niej ułożyć pokrojoną cebulę. Na tak przygotowane składniki należy położyć warstwę majonezu.


Komentarze