Sałatka z piersi kaczki i jabłek z rusztu w musztardowym winegrecie

Sałatka z piersi kaczki i jabłek z rusztu w musztardowym winegrecie

  • 01:30
  • 4 porcje
  • 478 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 filety z piersi kaczki 
    • świeżo zmielony kolorowy pieprz 
    • 2 duże winne jabłka 
    • świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn 
    • 1/2 główki sałaty lodowej 
    • 1 op. rukwi (rukoli) 
    • 2 łyżeczki musztardy typu Dijon 
    • szczypta cukru 
    • 100 ml oleju roślinnego 
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Natnij w kratkę skórę na piersiach kaczki, starając się nie przeciąć mięsa.

 

2

Mięso natrzyj kolorowym pieprzem i solą, odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.

3

Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w ósemki, wymieszaj z połową soku z cytryny.

4

Na gorący ruszt połóż piersi i piecz, poczynając od strony ze skórą. Po przewróceniu na drugą stronę dołóż na ruszt jabłka i lekko je zrumień z obu stron, zdejmij. Piersi z kaczki odłóż na deskę (skórą do góry) i daj im odpocząć.

5

W misce wymieszaj resztę soku z cytryny z cukrem i solą, by się rozpuściły, dodaj musztardę i stopniowo wlewaj olej, cały czas mieszając, by powstał emulsyjny sos.

6

Pokrój kaczkę w plasterki (mięso powinno być lekko różowe w środku), dodaj do miski z sosem razem z podartą dłońmi lub pokrojoną sałatą lodową, rukwią i kawałkami jabłek, wymieszaj, podawaj.


Komentarze