Sałatka z podsmażoną wołowiną

Sałatka z podsmażoną wołowiną

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 sałata lodowa
    • 200 g wołowiny (najlepiej polędwicy wołowej)
    • pomidorków koktajlowych zebra
    • 2 jajka
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • ok. 20 g pieprzu kolorowego w ziarnach
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos:

    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Następnie wypłucz ją w zimnej wodzie i wyciśnij sok przez wyciskarkę do czosnku. Czosnek obierz i wyciśnij również przez wyciskarkę, dodaj oliwę, ocet, musztardę, sól i pieprz – wszystko dokładnie wymieszaj. Do sosu możesz dodać posiekaną drobno natkę pietruszki (ok. 2 łyżki).

Jajka ugotuj na twardo. Pieprz przesyp do woreczka i rozgięć. Wołowinę umyj i przekrój na dwa plastry. Obtocz je grubo w pieprzu z każdej strony. Patelnię rozgrzej, wlej 1 łyżkę oleju i podsmaż kilka minut wołowinę tak, aby była krwista (lub dłużej, jeśli lubisz wysmażoną). Pod koniec posól i skrop cytryną. Usmażone mięso pokrój na ukos na mniejsze kawałki. Jajka obierz i pokrój w ćwiartki. Pomidorki umyj i przekrój na połowy. Na talerzach ułóż sałatę, na niej jajka, pomidory i mięso. Całość polej przygotowanym sosem.


Komentarze