Sałatka z pomarańczami, pieczonym kurczakiem i kolendrą

Sałatka z pomarańczami, pieczonym kurczakiem i kolendrą

  • 01:35
  • 4 porcje
  • 305 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 opakowanie gotowej do jedzenia mieszanki sałat
    • 1 filet z piersi kurczaka
    • 1 łyżka tunezyjskiej pasty harissa
    • 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 2 duże dojrzałe pomarańcze
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • 1 duża czerwona cebula
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 1 pęczek natki kolendry
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Filet z piersi kurczaka kroimy wzdłuż na pół, smarujemy harissą wymieszaną z łyżką oliwy, odstawiamy na godzinę do lodówki.

2

Mięso pieczemy kilkanaście minut na ruszcie w mocno nagrzanym piekarniku, by zrumieniło się na zewnątrz i pozostało soczyste w środku. Po ostygnięciu kroimy w paski.

3

Pomarańcze obieramy ze skórki, również tej białej. Dokładnie obrane kroimy w niewielkie cząstki. 

4

Należy to czynić nad naczyniem, by zebrać wyciekający sok. Do naczynia z sokiem pomarańczowym dodajemy sok z cytryny, nieco solimy, mieszamy, by sól się rozpuściła, stopniowo wlewamy pozostałą oliwę, cały czas mieszając, by powstał gładki sos.

5

Na talerzach układamy mieszankę sałat i cząstki pomarańczy, polewamy sosem. Na sałacie układamy pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, paski kurczaka, jajka na twardo pokrojone w ćwiartki. Przybieramy listkami kolendry, doprawiamy do smaku pieprzem i podajemy.


Komentarze