Sałatka z pomelo i orzechami nerkowca

Sałatka z pomelo i orzechami nerkowca

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 pomelo
    • sok z 1 cytryny
    • 100 g pomidorków koktajlowych
    • 1 zielona cebula
    • 100 g szpinaku baby
    • 3 gałązki bazylii
    • 50 g orzechów nerkowca
    • 60 g jogurtu greckiego
    • 30 ml oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, chili
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pomelo przekrój na pół i wydrąż ze środka (najlepiej łyżką) miąższ. Zetnij jeszcze nożem białą skórę z miąższu i wytnij segmenty pomelo, które przełożysz do miski. Nie wyrzucaj owocowej skórki. Wykorzystaj ją jako miskę, w której podasz sałatkę.

Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Do miseczki (nie owocowej) przełóż jogurt. Przypraw solą, pieprzem, chili, oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszaj dresing jogurtowy i odstaw.

Umyj szpinak i odsącz. Łodygi oderwij i zostaw same liście. W misce (nie owocowej) wymieszaj szpinak, pomidorki, pomelo oraz pokrojoną, zieloną cebulkę. Poszarp bazylię i dodaj do sałatki.

Orzechy nerkowca podpraż na suchej patelni, zanim dodasz je do sałatki. Dzięki temu nabiorą mocnego smaku, jakby były świeżo zerwane. Przypraw całość 1/4 dresingu jogurtowego i wymieszaj.

Przełóż sałatkę do połówek pomelo. Na wierzchu ułóż kawałki miąższu pomelo, a na górę wyłóż pozostały dresing. Na koniec udekoruj, np. listkami bazylii.


Komentarze