Sałatka z pomidorkami i serem feta

Sałatka z pomidorkami i serem feta

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 różyczki brokuła
    • 5-6 pomidorków truskawkowych
    • 40 g sera fety
    • 2 plastry cebuli czerwonej
    • ok. 10 listków świeżej bazylii
    • szczypta bazylii suszonej

    Sos:

    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/4 cebuli czerwonej
    • szczypta cukru brązowego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie wyciśnij z niej sok przez wyciskarkę do czosnku, dodaj oliwę, szczyptę cukru brązowego, ocet i przyprawy. Całość wymieszaj i pozostaw na chwilę, aby smaki przeszły sobą.

W tym czasie zagotuj wodę, dodaj sól do smaku i wrzuć umyte różyczki brokuła na około 7–8 min. Pomidorki umyj i przekrój na połowę, ser feta pokrój w kostkę, listki bazylii przemyj i osusz. Brokuły odcedź i ułóż je na talerzu. Następnie na nich poukładaj listki bazylii a na nich po połówce pomidorka. Na wierzch poukładaj kosteczki sera feta. Całość udekoruj pół-krążkami czerwonej cebuli i posyp suszoną bazylia. Sałatkę polej sosem i podawaj z grzankami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze