Sałatka z prażoną ciecierzycą, awokado i wędzonym łososiem

Sałatka z prażoną ciecierzycą, awokado i wędzonym łososiem

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/3 szkl. ciecierzycy
    • 1 płat łososia wędzonego
    • 1/2 awokado
    • garść roszponki
    • 3 liście sałaty karbowanej
    • 1/3 papryczki czerwonej chilli
    • 6 oliwek czarnych
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz, szczypta suszonego oregano
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciecierzycę namocz na noc w szklance zimnej wody. Następnie odsącz. Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp ciecierzycę, zmniejsz ogień i na wolnym ogniu pod przykryciem podgrzewaj, aż stanie się miękka (ok. 15–20 min). Pod koniec podlej oliwą, posól i obsyp suszonym oregano. Sałatę dokładnie umyj i osusz, następnie pokrój w pasy i ułóż na nich liście roszponki. Oliwki oraz awokado pokrój w plasterki. Łososia potnij na mniejsze kawałki. Awokado z łososiem połóż na liściach sałaty, polej oliwą i sokiem z limonki, obsyp pieprzem i solą. Papryczkę oczyść z pestek, posiekaj drobno i posyp sałatkę. Na koniec posyp ciepłymi ziarnami ciecierzycy.


Komentarze