Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 80 g ciecierzycy
    • 40 g soczewicy
    • 4 łyżki fasoli białej z puszki
    • 4 łyżki fasoli czerwonej z puszki
    • 4 łyżki ugotowanego ryżu
    • 1 ogórek konserwowy
    • 1/3 papryki czerwonej
    • 2 łyżki słonecznika łuskanego
    • 4 plastry białej cebuli
    • 4 łyżki posiekanej pietruszki
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego

    Sos:

    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 łyżka cytryny
    •  3 łyżki oliwy z oliwek
    • przyprawy: suszony cząber, pieprz, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciecierzycę mocz w zimnej wodzie przez 8 - 12 godz. Następnie ją wypłucz, zalej 2 szklankami wody, dodaj soczewicę i gotuj do miękkości. Uważaj, aby soczewica nie rozgotowała się, ciecierzyca może być trochę twarda. Ugotuj ryż do miękkości, ale nie rozgotowuj go. Po ugotowaniu ryż, soczewicę i ciecierzycę przepłucz w zimnej wodzie

Ogórek konserwowy pokrój w kostkę. Paprykę oczyść i również pokrój w kostkę. Do miski wrzuć ryż, soczewicę, ciecierzycę, paprykę, pokrojonego ogórka, fasolę, słonecznik oraz posiekaną pietruszkę. 

Przygotuj sos: 3 łyżki sosu sojowego wymieszaj z 1 łyżką octu, 1 łyżką cytryny i 3 łyżkami oliwy. Dodaj suszony cząber oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko razem wymieszaj. 

Z obranej cebuli wykrój 4 plastry i przesmaż je chwilę na patelni bez oliwy. Warzywa wymieszaj z sosem, dodaj na wierzch łyżkę jogurtu i posyp krążkami cebuli.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze