Sałatka z rzepy z orzechami i jabłkami

Sałatka z rzepy z orzechami i jabłkami

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 czarne rzepy
    • 1 jabłko
    • 30 g orzechów włoskich
    • 20 g rodzynek
    • 50 ml śmietanki
    • 60 ml jogurtu naturalne typu greckiego
    • 1/2 cytryny
    • 1 gałązka natki pietruszki
    • przyprawy: sól, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rzepę umyj dokładnie. Przy pomocy nożyka do obierania warzyw zetnij cienko skórę. Rzepę zetrzyj na tarce do miski, przypraw solą i wymieszaj. Odstaw na ok. 20–25 min, aby rzepa puściła sok.

Do szklanej miski wlej jogurt i śmietankę. Przypraw sokiem z połówki cytryny oraz cukrem. Jeśli lubisz słodką wersję, dodaj 2 łyżki cukru. Do tak przygotowanego sosu zetrzyj bezpośrednio jabłko. Odciśnij z soku rzepę (wraz z nim pozbędziesz się specyficznej ostrości) i dodaj do jabłka z jogurtem. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Rodzynki zalej w kubeczku wrzątkiem, aby zmiękły przez ok. 2–3 minuty. Odlej z wody i dodaj do sałatki. Sałatkę przełóż do dekoracyjnej miseczki, posyp orzechami i listkami natki pietruszki.

Do sałatki z rzepy możesz dodać również cząstki pomarańczy, wtedy nabierze ona cytrusowego smaku.


Komentarze