Sałatka z selera naciowego i smażonego toffu

Sałatka z selera naciowego i smażonego toffu

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​3 łodygi selera naciowego
    • 150 g jogurtu naturalnego
    • 3-4 gałązki natki pietruszki
    • ½ łyżeczki kminku
    • 1 ogórek zielony
    • 1 sztuka tofu
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 20 ml octu ryżowego lub octu jabłkowego
    • 100 ml oleju do smażenia
    • 5 pomidorów koktajlowych
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Tofu wyjmij z opakowania i odcedź z wody. Pokrój na paski średniej wielkości. Rozgrzej olej i małymi partiami smaż na złoty kolor. Odsącz na kuchennym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Seler naciowy obierz z łykowatych nitek i pokrój w paski. Ogórek zielony przekrój na pół i wydrąż nasiona za pomocą łyżeczki. Pokrój ogórek na plasterki, pod kątem, będą się wtedy lepiej prezentować. Przełóż warzywa do miski, przypraw je solą, pieprzem, gniecionymi ziarnami kminu oraz octem i oliwą. Dodaj pociętą natkę pietruszki oraz połówki pomidorów koktajlowych.

Rozłóż sałatkę na półmisku i posyp prażonym PORADA KONTEKSTOWA - PRAŻENIE tofu. Na wierzch dekoracyjnie nałóż jogurt naturalny i listki pietruszki oraz selera naciowego.


Komentarze