Sałatka z serem i granatem

Sałatka z serem i granatem

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g sera ricotta
    • 1 garść ziaren granatu
    • kilka liści sałaty rzymskiej
    • 1 kromka chleba wiejskiego
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 ząbek czosnku

    Sos:

    • 2 łyżki soku z czerwonego grejpfruta
    • 2 łyżki oleju winogronowego
    • 1 łyżka cytryny
    • 1 łyżeczka cebulki typu szalotka (może być zwykła)
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka miodu
    • kilka listków świeżego oregano do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, szczypta chilli suszonego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos: sok z grejpfruta wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj miód, olej winogronowy, wyciśniętą przez wyciskarkę do czosnku cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekane drobno listki oregano.

Sałatę umyj i osusz, porwij na mniejsze kawałki. Ser ricotta porwij w palcach i ułóż na sałacie, posyp ziarnami granatu. Kromki chleba pokrój na cieńsze kawałki i posmaruj masłem oraz wyciśniętym czosnkiem, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 220° przez 5 min lub na patelni bez tłuszczu, z obu stron na rumiano. Sałatkę polej sosem, posyp świeżymi listkami oregano. Podawaj z ciepłymi kromkami podpieczonego chleba.


Komentarze