Sałatka z soczewicy w grillowanej papryce

Sałatka z soczewicy w grillowanej papryce

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 gramów soczewicy (może być czerwona lub zielona)
    • 4 papryki
    • garść pokrojonych pomidorów koktajlowych
    • 2 średnie ogórki gruntowe
    • 2 papryki pepperoni
    • 1 kulka mozzarelli
    • 1/2 ananasa ugrillowanego
    • garść orzechów, np. włoskich
    • garść posiekanych, suszonych pomidorów
    • garść posiekanej pietruszki, kolendry i mięty
    • sok z 1/2 limonki
    • 4 łyżki oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Tomek Czajkowski

Słowo od autora

To jest sałatka, którą robię od kilku lat w kilku wariacjach. Jem ją wtedy, kiedy czuję, że moje ciało potrzebuje oczyszczenia i wzmocnienia witaminami. Do tej pory podawałem ją na zimno, teraz jednak wpadłem na pomysł, żeby nafaszerować nią pieczoną na grillu paprykę. Dzięki temu mamy nowe, równie dietetyczne danie, tyle że jeszcze smaczniejsze, którego nadmiar możemy zabrać do pracy.

Autor: Tomek Czajkowski, magicznyskladnik.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pokrój ananasa w kawałki i ugrilluj razem z paprykami w całości do przyrumienienia. Ugotuj soczewicę na pół twardo i przesyp do miski. Pomidory świeże, suszone, mozzarellę, ananasa, chilli i ogórki pokrój w mniejsze części i dodaj do reszty. Posiekaj zioła i dodaj razem z ziołami. Dopraw oliwą, sokiem z limonki, solą i pieprzem.

2

Ugrillowane wcześniej papryki rozkrój tuż nad górą, tworząc wieczko. Napełnij papryki sałatką. Przykryj wieczkiem i zawiń w folię aluminiową. Podgrzewaj ok. 10 minut na grillu.


Komentarze