Sałatka z tuńczykiem, limonką i grzankami paprykowymi

Sałatka z tuńczykiem, limonką i grzankami paprykowymi

  • 00:35
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • op. mieszanki sałat Royal Tesco
    • 175 g tuńczyka w sosie własnym
    • 1 limonka
    • 1/2 bagietki
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 1 papryka czerwona lub pasta z pieczonej papryki (50 g)
    • świeże listki kolendry
    • 5 g kiełków lucerny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do temp. 220° z termoobiegiem. Paprykę czerwoną umyj i polej lekko oliwą, posól. Wstaw do pieczenia na ok. 25 minut. Dobrze upieczona papryka powinna mieć mocno przypaloną skórkę. Dzięki temu łatwo będzie można ją usunąć.

Do miski przełóż odsączonego tuńczyka z zalewy, przypraw go połową limonki oraz świeżą kolendrą. Wymieszaj delikatnie, aby zachować kształt. Upieczoną paprykę ubierz ze skórki i zmiksuj z oliwą i pozostałym sokiem z limonki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Bagietkę pokrój na kromki, polej lekko oliwą i wstaw do piekarnika z funkcją grillowania.

Lekko zrumienione grzanki wyjmij, a następnie na każdą nałóż pastę paprykową. Sałatkę Royal wymieszaj w misce z pozostałą pastą paprykową oraz oliwą i ułóż na półmisku. Rozłóż dekoracyjnie tuńczyka, a grzanki dokoła sałatki. Całość po wierzchu posyp kiełkami lucerny.


Komentarze