Sałatka z warzywami korzennymi z chrupiącym bauchspeckiem w lekkim sosie koktajlowym

Sałatka z warzywami korzennymi z chrupiącym bauchspeckiem w lekkim sosie koktajlowym

  • 00:25
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 op. mieszanki sałaty Verde Tesco
    • 1 marchewka
    • 1 gałązka selera naciowego
    • 1/2 cukinii
    • 1 op. surowego wędzonego boczku Tesco
    • 3 świeże pieczarki
    • 100 g jogurtu naturalnego
    • 20 g ketchup
    • 1/2 pomarańczy
    • 1 czosnek
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marchewkę obierz. Selera i cukinię dokładnie umyj. Za pomocą obieraczki do warzyw potnij marchewkę i cukinię na cienkie długie paski. Warzywa przełóż do miski. Seler obierz z łykowatych końcówek (łamiąc jasny koniec, wyciągnij łykowate nitki). Rozgrzej piekarnik do 200°.

Boczek rozłóż na kratce z piekarnika wstaw do pieczenia (pod boczkiem podstaw blachę, aby tłuszcz miał gdzie ściekać). Piecz boczek aż z każdego plasterka zrobi się chrupiący chips, który idealnie nada się do sałatki (ok. 5 min). Gotowe chipsy ułóż na papierze kuchennym. Pomarańcze przekrój na pół i z jednej połówki wyciśnij sok do miseczki. Dodaj ketchup oraz jogurt naturalny. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Obierz czosnek i posiekaj drobno. Następnie dodaj do dressingu PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING. Dobrze wymieszaj aromatyczny sos.

Mieszankę sałat wymieszaj z sosem koktajlowym i dodaj warzywa. Pieczarki obmyj pod wodą i pokrój na plasterki. Sałatkę rozłóż dekoracyjnie na półmisku – staraj się ułożyć ją w formie piramidy. Dookoła poukładaj świeże pieczarki. Chipsy z boczku natomiast ułóż na samym wierzchu sałatki w formie szałasu. Polej jeszcze sałakę pozostałym sosem jogurtowym.


Komentarze