Sałatka z wątróbkami drobiowymi

Sałatka z wątróbkami drobiowymi

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 opakowanie Mixu sałat Tesco Verde
    • 10 żółtych pomidorków koktajlowych
    • 1 ogórek zielony
    • 300 g wątróbki drobiowej
    • 1 szklanka mąki
    • 6 łyżek oliwy  z oliwek
    • 3 łyżki octu balsamicznego lub innego winnego
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 1/3 pęczka pietruszki
    • łyżeczka musztardy dijon
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • szczypta bazylii suszonej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wątróbkę oczyść i pokrój na małe kawałeczki. Następnie obtocz wątróbkę w mące i smaż na oleju przez ok. 15 min na średnim ogniu. Pod koniec smażenia posól i popieprz do smaku.

Żółte pomidorki koktajlowe pokrój na cztery części. Ogórka umyj i pokrój w pół plastry.

Przygotuj sos do sałaty: oliwę wymieszaj z octem, dodaj posiekany szczypiorek, łyżeczkę musztardy, pieprz, sól i szczyptę bazylii suszonej. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Do miski wsyp mieszankę sałat, dodaj przygotowany sos i ponownie wymieszaj.

Na talerze kładź sałatę w sosie, a wokół sałaty ułóż dekorację z pomidorków i ogórków. Na wierzch połóż smażoną wątróbkę. Wątróbkę przed podaniem możesz skropić sokiem z cytryny. Podawaj z grzankami.


Komentarze