Sałatka z zieloną fasolką i wędzonym łososiem

Sałatka z zieloną fasolką i wędzonym łososiem

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g fasolki zielonej 
    • 20 g masła 
    • 1 cebula czerwona 
    • 1 pomidor 
    • 1 cytryna 
    • 30 ml oliwy 
    • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 
    • 3 gałązki natki pietruszki 
    • 50 g łososia wędzonego 
    • 1 papryka żółta 
    • cukier 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Fasolkę umyj i odetnij końcówki od łodygi. W małym rondlu zagotuj wodę. Lekko ją posól i dodaj kawałek masła. Warzywa do sałatki zawsze wrzucaj do gotującej się wody. Dzięki temu zachowają najwięcej wartości odżywczych. Dodatkowo fasolka zatrzyma także swój żywy kolor. Gotuj fasolkę na 3/4 miękkości. W ten sposób zachowa jeszcze trochę chrupkości. 

Od razu przelej gotowaną fasolkę zimną wodą, aby uchronić jej zielony kolor przed utlenieniem. Sałatka pełna żywych kolorów wygląda apetyczniej. Odcedź fasolkę na durszlaku i przełóż do miski. Polej oliwą i sokiem z cytryny. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz dla złamania kwasowości cukrem. Wymieszaj delikatnie. 

Paprykę żółtą umyj i przekrój na pół, wybierz pestki i odetnij białe blaszki. Pokrój paprykę w paski i przełóż do fasolki. Pomidory pokrój w ćwiartki i zetnij gniazda nasienne. Pokrój łódeczki pomidorowe w paski i dodaj do sałatki. 

Cebulę czerwoną obierz i pokrój w piórka. Ważne, aby lekko rozgnieść cebulę palcami i dopiero dodać do sałatki. Na koniec pokrój natkę pietruszki i dodaj do warzyw. Całość wymieszaj z musztardą Dijon, aby podnieść smak warzyw i od razu przełóż na półmisek. Dookoła poukładaj plasterki wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE łososia, a do dekoracji poszarp listki natki pietruszki.


Komentarze