Sałatka z ziemniakami, fasolką i zielonym pesto

Sałatka z ziemniakami, fasolką i zielonym pesto

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
    • 300 g ziemniaków sałatkowych
    • 3 łyżeczki zielonego pesto
    • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Paulina Wnuk

Słowo od autora

Kusząca sałatka Maleny z zielonym pesto. Jednym z moich ulubionych letnich warzyw jest fasolka szparagowa. Jednak klasyczne podanie jej z bułką tartą już dawno odeszło w zapomnienie. Sałatka z pesto i ziemniakami robi furorę w mojej kuchni. Koniecznie wypróbujcie to proste i pyszne połączenie. 

 

Autor: Paulina Wnuk, paulinawnuk.com

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ziemniaki umyj i wyszoruj, nie obieraj ich. Włóż je do zimnej wody i gotuj przez ok. 20 minut, aż będą lekko miękkie. Fasolkę również umyj i obetnij jej końcówki. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i do tej gotującej się wody wrzuć fasolkę. Gotuj przez około 10–15 minut, stale kontrolując miękkość fasolki. Gdy będzie już gotowa, to wyciągnij ją z wrzątku, włóż do sita lub durszlaka i przelej bardzo zimną wodą. To sprawi, że fasolka pozostanie jędrna.

2

Ugotowane ziemniaki i fasolkę włóż do miski. Ziemniaki możesz przekroić na pół. Skrop wszystko sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj zielone pesto i wymieszaj wszystko dokładnie. 


Komentarze