Sałatka z ziemniaków z cebulą i bekonem

Sałatka z ziemniaków z cebulą i bekonem

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 6 średnich cebul
    • 1 kg młodych ziemniaczków
    • 4 plasterki bekonu
    • 1/2 pęczka szczypiorku

    Sos:

    • 250 g majonezu
    • 1 łyżka ostrej musztardy Dijon (może być sarepska)
    • sok z 1/2 cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Posiekaj cebulę. Na głęboką patelnię wlej oliwę i wsyp cebulę, zanim tłuszcz się rozgrzeje. Smaż kilka minut. Ziemniaki dokładnie wyszoruj (nie obieraj). Pokrój je w drobną kostkę i gotuj przez 10 minut we wrzącej, posolonej wodzie. Następnie odcedź i zahartuj pod zimną wodą, aż się ostudzą z wierzchu.

Usuń z boczku wszelkie chrząstki i kostki, pokrój w cienkie plasterki i dodaj go do smażącej się cebuli. Cebulę z boczkiem przełóż do miski. Wsyp ziemniaki, posiekany szczypiorek i wszystko wymieszaj.

Aby zrobić sos: dokładnie wymieszaj majonez z musztardą, sokiem z cytryny, jogurtem naturalnym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlej sos do sałatki i znów zamieszaj. Zawiń miskę z sałatką w folię kuchenną i wstaw do lodówki.


Komentarze