Sałatka ze smażonym serem feta

Sałatka ze smażonym serem feta

  • 00:40
  • 6 porcji
  • 422 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 1 opakowanie twardego sera feta
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mąki
    • 6-8 łyżek oleju słonecznikowego
    • 1 duża czerwona cebula
    • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
    • 1 sałata lodowa
    • kilkanaście czarnych oliwek
    • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
    • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
    • szczypta suszonego oregano
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ser kroimy w niewielką kostkę, panierujemy PORADA KONTEKSTOWA - PANIEROWANIE w rozkłóconym jajku i mące.

2

Obsmażamy ze wszystkich stron na oleju.

3

Wyjmujemy rumiane kostki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

4

Sałatę lodową drzemy bądź kroimy na kawałki, wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną w cienkie łódki czerwoną cebulę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i oliwki.

5

Przygotowujemy sos, wlewając do osobnej miseczki sok z cytryny, soląc go nieco, mieszając z miodem i dodawaną stopniowo oliwą. Otrzymanym sosem polewamy składniki w misce, mieszamy. Dokładamy kostki usmażonej fety, posypujemy wszystko oregano i podajemy.


Komentarze