Sałatka ze smażonym tofu i zielonym ogórkiem

Sałatka ze smażonym tofu i zielonym ogórkiem

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​1/2 sałaty lodowej
    • 200 g tofu
    • 1 ogórek
    • garść kiełków fasoli
    • kilka listków świeżej kolendry
    • oliwa z oliwek do głębokiego smażenia tofu
    • przyprawy: zioła prowansalskie

    Sos:

    • 2 szalotki
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 czerwonej papryczki chilli
    • 50 g orzechów ziemnych niesolonych
    • 1,5 łyżki ketchupu
    • 1 łyżeczka octu winnego białego
    • 2 łyżki oleju sezamowego lub słonecznikowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos: posiekaj bardzo drobno szalotki, z chilli usuń pestki i również drobno pokrój. Następnie dodaj do nich orzeszki, ketchup, wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek i olej sezamowy. Wszystko delikatnie zmiksuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ser tofu pokrój w cienkie i równe paski. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej na rumiano ser (tofu powinno być całe zanurzone w oliwie). Usmażony ser odsącz z nadmiaru tłuszczu, posyp suszonymi ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Ogórka umyj i pokrój w paski.

Na talerzu poukładaj sałatę, ułóż na niej tofu, ogórka, kilka kiełków fasoli i listków świeżej kolendry. Dodaj odrobinę sosu, a resztę przełóż do małej miseczki, do maczania tofu.


Komentarze