Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

  • 01:05
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • pęczek zielonych szparagów
    • 4 łyżki zwykłej oliwy z oliwek do smażenia
    • 1 podwójna pierś kurczaka
    • 2 łyżki kaparów
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • 2 garście rukoli lub poszarpana sałata
    • 1/2 szklanki majonezu
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
    • sól morska drobnoziarnista
    • świeżo zmielony pieprz
    • ćwiartki cytryny do serwowania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szparagi umyć, odciąć białe i zdrewniałe końce, obrać do połowy długości. Oprószyć solą i wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć kostki i włókna. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi i odciąć mniejsze kawałki mięsa ze środka. Wszystko oprószyć solą, pieprzem i wysmarować pozostałymi 3 łyżkami oliwy z oliwek.

Dobrze rozgrzać patelnię grillową, pośrodku ułożyć piersi kurczaka, a po bokach szparagi oraz kapary. Grillować z dwóch stron na złoty kolor, kurczaka w sumie przez około 10–12 minut, aż będzie miękki w środku, a szparagi przez około 5-6 minut. Kaparom wystarczą około 3 minuty grillowania.

Po przewróceniu kurczaka na drugą stronę, ułożyć na nim gałązki tymianku.

Wymieszać majonez z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, dodać zgrillowane kapary i wymieszać. Kurczaka zdjąć z patelni i po około 2 minutach pokroić na kawałki. Podawać na liściach rukoli lub sałaty z grillowanymi szparagami i sosem majonezowym, skrapiać cytryną.


Komentarze