Sałatka ze szparagów i młodego szpinaku

Sałatka ze szparagów i młodego szpinaku

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g białych szparagów
    • 60 g młodego szpinaku
    • 1 cebula szalotka
    • 100 g pomidorków koktajlowych
    • 100 g sera feta
    • 2 plasterki szynki typu włoskiego Prosciutto Crudo
    • 2 gałązki bazylii
    • ​1/4 cytryny
    • 100 g pistacji prażonych solonych
    • 1 łyżeczka sezamu
    • 50 g oliwy z oliwek
    • 20 ml octu winnego
    • 1/2 limonki
    • 1 łyżka cukru
    • 20 g masła
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szparagi umyj i obierz za pomocą obieraczki do warzyw. Białe szparagi obieraj od główki aż po nasadę. Nigdy odwrotnie, ponieważ możesz ściąć delikatną główkę szparaga. Zbierz razem szparagi i odetnij im końcówki w równej odległości. Włóż szparagi do szerokiego rondelka i wlej tyle wody, by zakryć warzywo. Cytrynę pokrój na kawałki i wyciśnij z niej sok. Sok wraz ze skórkami cytryny dodaj do wody ze szparagami. Przypraw łyżeczką soli i płaską łyżką cukru. Dodaj masło i dopiero teraz zacznij gotować. Gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut od momentu zagotowania. Szparagi wyjmij z wywaru dopiero, gdy lekko ostygną. Nigdy nie wyjmuj ich wcześniej, ponieważ szybko zrobią się suche. Pokrój szparagi pod kątem na kawałki i przełóż do miski. Obierz szalotkę i pokrój w paseczki. Pomidory koktajlowe pokrój w ćwiartki. Wymieszaj ze szparagami. Na suchej patelni upraż, czyli lekko zrumień ziarna sezamu.

Przygotuj sos. Pistacje obierz i utłucz w moździerzu lub pokrój nożem. Do miski wlej ocet i sok z limonki oraz oliwę. Dodaj pistacje i poszarpane listki bazylii. Przypraw delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem. Polej szparagi połową sosu i wymieszaj wraz z listkami szpinaku. Przełóż na półmisek i dekoracyjnie uformuj kopczyk. Posyp pokruszonym serem i paseczkami szynki włoskiej. Dodaj pozostałą część sosu i dekoracyjnie ułóż listki bazylii.


Komentarze