Sałatka ze szpinakiem

Sałatka ze szpinakiem

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 12 liści szpinaku średniej wielkości
    • 2 liście sałaty karbowanej
    • 1/2 cykorii białej
    • garść rukoli
    • 3 pomidory suszone
    • 3 plastry serka typu camembert z pieprzem
    • 1 łyżka parmezanu
    • 5 czarnych oliwek

    Sos:

    • 1/2 czerwonej cebuli
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka miodu
    • 4 łyżki oliwy
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 1 ząbek czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos: cebulkę pokrój drobno, przepłucz w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki i odcedź. Następnie dodaj do niej oliwę i wyciśnij cebulę przez wyciskarkę do czosnku. Dodaj ocet balsamiczny, czosnek również wyciśnięty, posiekaną pietruszkę, 1 łyżeczkę miodu. Wszystko dokładnie wymieszaj posól i popieprz. Odstaw do zmacerowania na ok. 15 min.

Liście szpinaku dobrze wypłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Sałaty umyj w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem. Cykorię pokrój w paseczki, wszystkie liście wymieszaj z sosem cebulowym. Pomidory suszone pokrój na dwie części, oliwki przekrój na pół, camemberta pokrój w plastry. Wszystkie składniki poukładaj na talerzu, dodaj pokruszone orzechy włoskie i obsyp parmezanem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze