Sałatka ze szpinakiem i awocado

Sałatka ze szpinakiem i awocado

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g młodego szpinaku
    • 1 duże awokado
    • 1 duża makrela wędzona
    • 250 g pomidorków koktajlowych
    • 50 g orzeszków piniowych
    • 1 mała cebula czerwona

    Sos:

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • ząbek czosnku
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Liście szpinaku, awokado, pomidorki koktajlowe, cebulę umyć i osuszyć. Awokado i cebulę obrać, a następnie pokroić w plastry.

Makrelę oczyścić z ości i podzielić na średniej wielkości kawałki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. W dużej misie układać na przemian liście szpinaku, avocado, makrelę, pomidorki koktajlowe, cebulę – aż do wyczerpania składników.

Następnie całość posypać uprażonymi na suchej patelni i ostudzonymi orzeszkami pini.

Przed podaniem polać sosem. Sposób przygotowania sosu: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, połączyć z resztą sałatki.


Komentarze