Sałatka ziemniaczana z grillowanym bratwurstem

Sałatka ziemniaczana z grillowanym bratwurstem

  • 00:45
  • 2 porcje
  • 875 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 kiełbaski bratwurst
    • 500 g sałatkowych ziemniaków
    • 2 szalotki
    • 3–4 gałązki natki pietruszki
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 2 łyżki białego wytrawnego wina

    Sos winegret:

    • 1 płaska łyżka musztardy dijon
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • 100 ml oleju słonecznikowego
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jeszcze ciepłe obieramy ze skórki i kroimy w plastry.

2

Kiełbaski pieczemy na ruszcie lub smażymy na grillowej patelni.

3

Kroimy w plastry, razem z ziemniakami przekładamy do dużej miski.

4

Całość posypujemy drobno posiekanymi: szalotką, szczypiorkiem i natką pietruszki, skrapiamy winem.

5

W miseczce mieszamy musztardę z octem, dodajemy sól i pieprz, mieszamy, by sól się rozpuściła, cały czas ubijając, stopniowo wlewamy olej, na początku niewielkim strumieniem. Gotowym winegretem polewamy sałatkę, całość dokładnie mieszamy, podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze