Salsa z awokado z krewetkami

Salsa z awokado z krewetkami

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 dojrzałe awokado
    • 2 jajka
    • 12–16 krewetek tygrysich
    • 1/2 soku z limonki
    • 1 łyżka majonezu
    • 3 łyżki natki pietruszki
    • kiełki, np. rzodkiewek
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • sól
    • pieprz
    • płatki chili (opcjonalnie)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Awokado przekrój na pół. Ostrożnie wyciągnij miąższ, zostawiając łódki ze skórek.

2

Miąższ pokrój w kostkę.

3

Skrop sokiem z limonki.

4

Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Pokrój w kostkę, dodaj 1 łyżkę natki pietruszki oraz majonez. Dopraw solą i pieprzem.

5

Świeże krewetki obierz, wyciągnij ostrożnie ciemną nitkę (jelito) na grzbiecie krewetki, nacinając go, ogonki zostawiamy. Jeśli dysponujesz krewetkami mrożonymi, wystarczy je rozmrozić w temperaturze pokojowej lub w chłodnej wodzie. Jeżeli są w pancerzach, postępujesz podobnie jak z krewetkami świeżymi. Oliwę rozgrzej, wrzuć na nią pokrojony w drobną kostkę czosnek. Smaż 30 sekund. Dodaj krewetki i chili, jeżeli lubisz ostry smak. Smaż 3-4 minuty. Szare krewetki powinny zmienić kolor na pomarańczowy. Dodaj resztę natki pietruszki i odrobinę soli. Wymieszaj i wyłącz ogień.

6

Łódki ze skórek awokado faszeruj salsą, na wierzchu ułóż po 3–4 krewetki, na koniec posyp kiełkami lub natką pietruszki.


Komentarze