Saltimbocca z indyka z pieczonymi pomidorami

Saltimbocca z indyka z pieczonymi pomidorami

  • 01:00
  • 6 porcji
  • 449 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g filetów z indyka lub 6 steków z indyka
    • 3–4 średnie pomidory
    • 1 pęczek lub średnia doniczka bazylii
    • 1 pęczek lub średnia doniczka szałwii
    • 1/2 pęczka lub doniczki rozmarynu
    • 8 plastrów szynki długodojrzewającej
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cytryna
    • 3 łyżki tartego parmezanu
    • 5 łyżek oliwy extra vergine
    • przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz (najlepiej świeżo mielony)

    Dodatki:

    • 250 g makaronu, np. spaghetti
    • 2 papryczki chili
    • 1 op. mix sałat
    • sok z 1/2 cytryny
    • 2 łyżeczki musztardy, np. rosyjskiej
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
    • 3 łyżki oliwy extra vergine
    • 16 kawałków dratwy przystosowanej do gotowania lub grubszej nitki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety z indyka pokrój na 6 plastrów, a następnie każdy z nich na pół. Lekko rozbij (najlepiej przez folię). Otrzyj skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Wyciśnij sok z 1/2 cytryny. Czosnek obierz i zetrzyj. Dodaj do filetów skórkę, sok i czosnek. Wsyp 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 2 łyżki oliwy. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Filety smaż na suchej patelni 2–3 minuty z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Pomidory pokrój w plastry. Powinno być ich 16. Bazylię i szałwię drobno posiekaj, dodaj 1 łyżkę oliwy i parmezan. Wymieszaj.

Układaj kolejno: plaster indyka, 1 łyżeczkę ziół, plaster pomidora, plaster indyka, 1 łyżeczkę ziół, plaster pomidora, a na koniec złożony na szerokość mięsa plaster szynki oraz gałązkę rozmarynu. Całość zwiąż. I tak postępuj z kolejnymi porcjami. Paczuszki zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C (funkcja góra–dół).

W międzyczasie ugotuj makaron oraz przygotuj sos do sałaty. Wymieszaj sok z cytryny z musztardą, dodaj sól oraz cukier. Energicznie mieszając, dodaj oliwę. Mieszaj aż powstanie jednolita emulsja.

Ugotowany makaron połącz z pokrojoną papryczką chili (jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań – usuń nasiona), pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy.

Saltimbocca to danie, które podaje się z makaronem oraz sałatą z sosem winegret (sos dodaj do sałaty tuż przed podaniem).


Komentarze