Sandacz po gdańsku z suszonymi grzybami

Sandacz po gdańsku z suszonymi grzybami

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g mrożonego fileta z sandacza
    • 100 g grzybów suszonych
    • 2 łyżki mąki do obtaczania ryby
    • 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
    • 1/2 pora (tylko biała część)
    • 2 cebule
    • 1 marchewka
    • 1 mały seler
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • 1 listek laurowy
    • pietruszka do posypania
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Suszone grzyby przełóż do miseczki i zalej 1/2 szkl. ciepłej wody i odstaw na ok. 1,5 godz. Po tym czasie obgotuj grzyby przez 15 min w tej samej wodzie i odcedź. Wywar grzybowy zachowaj. Rybę rozmroź i oczyść – łuski zdarzają się nawet w zamrożonych rybach. Następnie natrzyj ją solą i pozostaw na ok. 20 min.

W międzyczasie obierz i umyj warzywa. Marchewkę i selera pokrój w słupki, cebulę i pora w krążki. Grzyby pokrój w paski. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć warzywa i zarumień. Następnie wlej wywar z grzybów i dodaj grzyby, listek laurowy i ziele angielskie. Całość duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 15 min.

Rybę pokrój na kawałki, obtocz w mące i delikatnie zarumień na 2 łyżkach oleju. Przełóż ją do rondla, dodaj masło i duś kolejne 20 min. Gotową rybę ostrożnie wyjmij na talerz, obłóż duszonymi warzywami i posyp z wierzchu pietruszką. Podawaj z ziemniakami.


Komentarze