Sandacz w sezamie

Sandacz w sezamie

  • 01:00
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​3 dzwonki sandacza
    • 1 jajko
    • 10 łyżek sezamu
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 8 g świeżego imbiru
    • 2 marchewki
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki natki pietruszki
    • 3-4 łyżki oleju
    • 1/2 szkl. mąki
    • przyprawy: sól, pieprz, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Sandacza umyj i osusz. Skrop cytryną i pozostaw na ok. 15 min. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozpuść masło i wrzuć marchewkę, dodaj starty imbir, cukier, sól i pieprz – wszystko razem duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  ok. 20 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Sandacza dopraw solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w sezamie. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i smaż rybę z każdej strony ok. 10 min, po czym dosmaż ją pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 5-10 min. Sandacza podawaj posypanego pietruszką z ciepłą imbirową marchewką i chlebem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze