Sandacz w sosie słodko-kwaśnym

Sandacz w sosie słodko-kwaśnym

  • 00:35
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 filety sandacza
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1/3 szkl. oleju
    • 1/2 ogórka szklarniowego
    • 4 plastry ananasa
    • 1 pomidor
    • 2 łyżki pędów bambusa
    • 1 ząbek czosnku
    • ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 papryczka chilli
    • 1 łyżka cukru
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Sandacza umyj i osusz. Skrop cytryną, posól i popieprz. Ogórka umyj i pokrój w plastry. Ananasa odsącz z syropu i pokrój w kostkę, pomidora umyj i zdejmij skórkę, pokrój w kostkę. Papryczkę umyj i pokrój w plasterki wraz z gniazdkami nasiennymi.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć wszystkie warzywa, podsmaż ok. 2 min, po czym dodaj pędy bambusa, posiekany ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, cukier i przyprawy. Wszystko duś pod przykryciem ok. 10 min.

Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i usmaż na złoto kawałki oprószonej mąką ryby (ok. 15–20 min). Dodaj je do przygotowanych warzyw i podawaj na gorąco. Tak przygotowanego sandacza możesz zjeść także na zimno na drugi dzień.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze