Sandacz z wody z jajkiem

Sandacz z wody z jajkiem

  • 01:30
  • 4 porcje
  • 550 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 sandacz (ok. 1½ kg)
    • włoszczyzna jak do rosołu (bez kapusty) 
    • 1 liść laurowy
    • 1 gałązka tymianku
    • 1 gałązka natki pietruszki 
    • kilka ziaren czarnego pieprzu
    • kilka ziaren ziela angielskiego 
    • 4 ugotowane na twardo jajka
    • 4 łyżki masła
    • świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W garnku z włoszczyzny i przypraw gotujemy wywar.

2

Wywar przecedzamy, studzimy.

3

Sandacza sprawiamy, myjemy, wycieramy i solimy.

4

Całą rybę wkładamy do rynienki do gotowania ryb, zalewamy ostudzonym wywarem, na małym ogniu zagotowujemy i trzymamy na wolnym ogniu dalsze 20 minut.

5

Ugotowaną rybę układamy na podgrzanym półmisku, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy drobno posiekanymi jajkami, polewamy zrumienionym masłem i podajemy.


Komentarze