Satay z kurczaka z sałatką z selera i pomidorów

Satay z kurczaka z sałatką z selera i pomidorów

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 filety z kurczaka
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 4 g imbiru
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 2-3 gałązki kolendry

    Sałatka:

    • 1/2 selera naciowego
    • 2 pomidory
    • 1 cebula czerwona
    • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1/2 łyżeczki sosu rybnego
    • sok z 1 cytryny
    • 1/2 pęczka cebulki wiosennej
    • 1 łyżeczka sezamu prażonego
    • zioła: bazylia, mięta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Filety z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i odsącz na kuchennym ręczniku. Pokrój kurczaka nożem na szerokie, długie paski wzdłuż włókien mięśniowych.

2

Przełóż mięso do miski i przypraw sosem sojowym, cukrem trzcinowym oraz olejem sezamowym. Wymieszaj. W następnej kolejności obierz imbir i czosnek. Zetrzyj je na drobnych oczkach tarki i dodaj do mięsa. Na koniec dosyp mąkę ziemniaczaną, która zapobiegnie wysychaniu mięsa na grillu i nada mu szklistego wyglądu. Liście kolendry poszarp na kawałki i dodaj do kurczaka. Całość wymieszaj.

3

Na patyczki bambusowe nabij po dwa paski zamarynowanego mięsa. Przebijaj mięso tylko w trzech miejscach – na zewnątrz, następnie w odległości 2–3 cm do wewnątrz i znów w tej samej odległości do zewnątrz.

4

Przełóż szaszłyki na ruszt i wstaw do opiekania na środkowej półce grilla. Kurczak powinien intensywnie się opiekać na grillu, aby mięso było soczyste i rumiane.

5

W czasie grillowania przygotuj sałatkę. Umyj warzywa i zioła, a cebulę obierz. Seler naciowy pokrój w paseczki pod kątem. Pomidory przekrój na ćwiartki i wytnij nasiona, a następnie łódeczki pokrój w paski. Cebulę pokrój na ćwiartki. Zetnij część od korzenia. Pokrój teraz cebulę na paseczki.

6

Warzywa przełóż do miski. Dopraw sokiem z cytryny, cukrem oraz sosem sojowym i rybnym. Poszarp na kawałki listki bazylii i mięty. Wymieszaj. Na koniec pokrój zielone części wiosennej cebulki i posyp sałatkę. Satay z kurczaka przełóż na półmisek. Dekoracyjnie ułóż sałatkę i posyp ją dodatkowo aromatycznym sezamem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze