Satay z kurczaka z sosem orzechowym

Satay z kurczaka z sosem orzechowym

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​400 g filetów z kurczaka
    • 10 g mąki ziemniaczanej
    • 30 ml sos sojowego
    • 20 g imbiru
    • 1 papryczka chilli
    • 40 g cukru brązowego
    • 400 g mleka kokosowego
    • 200 g orzechów ziemnych
    • 30 ml oleju
    • 2 ząbki czosnku
    • zioła: szczypiorek, kolendra
    • przyprawy: pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety kurczaka umyj i odsącz na ręczniku kuchennym. Pokrój filety wzdłuż na paski. Przełóż mięso do miski i przypraw sosem sojowym i pieprzem. Obierz czosnek i jeden ząbek posiekaj do kurczaka. Połowę imbiru zetrzyj na tarce. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż i wyjmij ziarna. Posiekaj połówkę i dodaj do kurczaka. Wymieszaj mięso z mąką ziemniaczaną i resztą przypraw. Plasterki kurczaka nabij na bambusowy patyczek, przebijając w trzech miejscach plaster. Gotowe szaszłyki odstaw do marynowania PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE w lodówce, oczywiście nakryj miseczkę folią spożywczą, aby nie wchłaniało obcych zapachów.

W rondelku rozgrzej połowę planowanej ilości oleju, dodaj orzechy ziemne i smaż aż się zrumienią. Dodaj cukier, imbir, czosnek i papryczkę chilli. Podsmaż i zalej orzechy mlekiem koksowym. Podgotuj przez kilka minut. Zmiksuj na gładki sos. Przypraw jeszcze sosem sojowym do smaku. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka z każdej strony. Jeśli nie będą całkowicie wysmażone, to przełóż kurczaka na półmisek i wstaw na dopieczenie do rozgrzanego piekarnika na 10 minut w temp. 180°. Na talerzu ułóż satay'e z kurczaka, a w miseczce dekoracyjnej podaj sos orzechowy. Do dekoracji użyj szczypiorku pokrojonego w 2-3 cm kawałki i liście kolendry. 


Komentarze