Schab farmera w sosie z kurek

Schab farmera w sosie z kurek

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Sos:

    • 300 g kurek
    • 1 średnia cebula
    • 2 łyżki masła
    • 1 szklanka bulionu z kostki
    • 1/2 szklanki śmietany 30%
    • 1 łyżka mąki
    • sól
    • 1 kotlet schabowy
    • 500 g mąki
    • 1 kromka chleba
    • 2 jajka
    • przyprawy
    • natka pietruszki
    • 200 g sera żółtego
    • 1 cebula
    • 100 g boczku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Sos: kurki dokładnie umyć z piasku, osuszyć na papierowym ręczniku. Jeśli są większe, to pokroić, malutkie zostawić w całości. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle ok. 5 minut. Dodać kurki i szklankę bulionu.

Gotować 10–15 minut. Na koniec śmietanę rozmieszać z mąką i wlać do kurek. Chwilę pogotować i posolić do smaku.

Schab: kotlet schabowy ubić i wymoczyć w jajku oraz w mące. Schab pieczemy kilka minut z obu stron. Następnie cebulę kroimy w kostkę, oraz boczek w małe paski. Pokrojony boczek i cebulę mieszamy razem i kładziemy na schabowego.

Następnie kroimy ser drobno i przykrywamy schabowego z cebulą i boczkiem tak, by nakrył nasze składniki. I na kilka minut wrzucamy do rozgrzanego piekarnika, tak by ser stopniał.

Następnie smażymy na patelni kromkę chleba z dwóch stron. Jak usmażymy chleb, to robimy jajko sadzone. Na talerzyk kładziemy kromkę chleba, na to dajemy schabowego zapiekanego z serem boczkiem i cebulą, i na to dajemy jajko sadzone. Z boku na talerzu dajemy sos, by móc maczać w nim kęsy.


Komentarze